Snapchat & Snap Map – Bescherm je privacy en veiligheid!

Snapchat waarschuwing

Snapchat introduceert Snap Map
De nieuwe functie van Snapchat heet Snap Map. Het is een leuke functie, die je kan gebruiken om te zien waar je vrienden zijn. Je vrienden kunnen dus ook zien waar jij bent. Snap Map maakt hierbij gebruik van Google Maps, waardoor je locatie tot op de straat nauwkeurig wordt weergegeven. Hoe zit dat met je privacy en veiligheid?

Wil jij je locatie overal en altijd delen?
De nieuwe functie Snap Map zet niet alleen je locatie op de map bij het delen van een verhaal of andere snap, maar elke keer dat je de Snapchat app opent. Ook als je toevallig je Snapchat op de achtergrond hebt openstaan. Je bent dus te volgen op elke locatie, op elk moment van de dag, tot op de straat nauwkeurig!

Wie kan je locatie zien?
Kinderen maken veelvuldig gebruik van Snapchat, vanwege de leuke functionaliteiten. Voor tieners is het een hype om zoveel mogelijk volgers te hebben. Niet iedereen is selectief bij het toevoegen van vrienden. Niet iedereen is zich bewust van de privacy instellingen, zoals locatievoorzieningen.

Denk om je privacy en veiligheid!
De nieuwe functie Snap Map is inmiddels al ontdekt door personen met minder zuivere bedoelingen. Van ouders ontving ik de melding dat kinderen door wildvreemden worden benaderd, met vragen over hun specifieke locatie en pogingen om een gesprek aan te knopen. Hoe voorkom je dat wildvreemden je locatie kunnen zien?

Privacy instellingen en locatievoorzieningen

Snapchat onzichtbare modus

 

 

Locatievoorzieningen uitzetten op je mobiele telefoon
– Ga naar de instellingen van je mobiele telefoon
– Kies voor de optie Privacy
– Je ziet nu de optie Locatievoorzieningen
– Kies voor de optie om Locatievoorzieningen uit te zetten
– De meeste mobiele telefoons geven de optie om per app de instellingen te bepalen

Snapchat locatie delen uitzetten
Bij de introductie kies je bij ‘locatie delen’ voor de optie ‘Alleen Ik (onzichtbare modus)’

Heb je bij de introductie een andere optie gekozen?
Wil je nu alsnog locatie delen uitzetten?
– Open Snapchat
– Veeg omlaag in het camerascherm
– Druk rechtsboven op het tandwieltje
– Scroll omlaag en kies bij het kopje ‘Wie kan … ‘ voor ‘Toon mijn locatie’
– Tik hier ‘Onzichtbare Modus’ aan

Vermissingen? Zoek je mee?

Zoek je meeUpdate 19.15 uur. Ouders melden nu ook hun ongerustheid over vermissingen die te maken hebben met Social Media. Hierbij geef ik het advies om altijd contact op te nemen met de Politie in de eigen woonplaats, via de Wijk- of Jeugdagenten ter plaatse. Daarnaast kun je de vermissing melden via de website Zoek je Mee. Er worden praktische tips aangereikt, er wordt meegedacht en ondersteund in de informatievoorziening, zonder daarbij de officiële instanties in de weg te staan. Daarnaast kunnen zij o.a. door hun samenwerking met verschillende organisaties hulp op maat bieden, en waar nodig als intermediair fungeren. Hierbij maken zij gebruik van hun uitgebreide netwerk, waaronder contacten bij specialisten vermissingen van de Nationale Politie en reddingshondengroepen.

Advies bij Social Media incidenten
Meer informatie vind je op deze website onder ‘Advies bij Social Media incidenten‘ of ‘Jeugdpreventie en mediawijsheid’. Voor overige vragen of opmerkingen over Social Media platformen en apps kun je contact opnemen via het contactformulier.

Ida Social Media Coach - Samen Sociaal Sterk

 

 

Ida van Praag is mediawijsheid professional en gecertificeerd MediaCoach. Ze geeft medialessen aan kinderen (0-18 jaar), adviseert ouders bij de mediaopvoeding en leerkrachten bij het mediaonderwijs. Als onderwijsadviseur geeft ze advies aan scholen en onderwijsinstellingen over de leerlijnen digitale geletterdheid; het leerplankader, de leerlijnen, de kerndoelen, de leerdoelen, de lesmethodes, het lesplan en de selectie van (digitale) lesmaterialen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samen Sociaal Sterk

error: Content is protected !!